JANI KOVAČIČ, glasbenik

Jan Poglajen je v svoji zbirki zbral svoje odraščanje in iskanje. Poesis je ustvarjanje ter izdelovanje, in ravno ta proces zaznamo v pričujočih pesmih. Po-etika, če jo svobodneje interpretiramo, sledi etiki kot razmislek o dogodkih in dejanjih, kot obračun s tem, kar si, kar bi hotel biti in kar si misliš, da si. Ta geografija duše se pri našem avtorju razgrne v zemljevid, v popotovanje na strani sveta.

Dvojnost, črna in bela stran, se prelevita v četvernost (strani neba) in ta v peternost, ko se kot vezivo pojavijo aforizmi, ki se na sredi knjige srečajo.

Avtor je izbral za izražanje pesem in, kot pove v uvodni besedi, mu je to pomagalo razumeti samega sebe. Kot, ko se ozreš v dolino po prehojeni poti, in šele takrat dojameš, kaj vse si prehodil, a tudi, kaj si spregledal.

Pesmi imajo naslove in zanimiv ritem, kjer se rimani verzi prelevijo v prosti verz. S tem se ustvari zanimiva napetost, ki, zaradi očaranosti nad besedo, napravi jasnost izmuzljivo.

JANI KOVAČIČ, glasbenik

SLAVA SUHAČ, profesorica

Janove pesmi so mi ... všeč. To je zame edino merilo, ki ga znam postaviti. In predvsem občutiti. Všeč so mi besede, ki jih včasih zaplete tako, da me pripeljejo čisto nekam drugam, kot sem pričakovala na začetku. In potem obstanem, na koncu, in se zapletem v svoje misli, ki obelijo moja doživetja. Ali jih včasih tudi očrnijo.

Janove pesmi mi dajejo vpogled v njegovo življenje. Tako se mi zdijo kot osvetljena okna, ki jih vedno rada opazujem, ko hodim mimo hiš. In pogledujem skoznje, če so tam ljudje ... opazujem, kaj delajo in kakšno pohištvo imajo ... in občutim, da smo si po eni strani blizu, a hkrati vsakdo na svoji strani neba.

Kadarkoli me kaj navduši, si želim, da bi to isto navdušenje občutilo čim več ljudi. Zato vsem privoščim te pesmi – v branje, razmišljanje in orientiranje njihovega lastnega kompasa.

SLAVA SUHAČ, profesorica

PETRA ŠKARJA, pisateljica

Ko rečejo 'ne zmoreš', jim dokaži nasprotno. 
Ko rečejo 'imaš težave', pojdi preko njih. 
Ko rečejo 'prepozno je', prehiti čas. 
Ko rečejo 'tega na trgu ni', si trg ustvari. 
Ko rečejo 'ti nisi sposoben', razvij sposobnost. 
Ko rečejo 'kdo sploh si ti', s ponosom reči JAN!

Po inspiraciji Jan Poglajen, ki mi je dokazal, da se tudi pesniške zbirke v Sloveniji lahko zelo dobro prodajajo in primejo trga. Bravo Jan

http://kampatebikompaskaze.si/fotogalerija

BORIS DOBLEKAR, podžupan Občine Litija

V Srcu Slovenije se je začelo nekaj hudo dobrega dogajati. Prebudila se je celo poezija v mladih srcih našega Srca. Poetične misli mladega pesnika, izvzete iz vsakodnevnega življenja in hitenja ter ihtenja, so del krvi Srca postale. Ne le krvi, tudi ožilja, kajti ni kotička v teh lepih naših litijsko šmarskih koncih, kjer ne bi komu "nekam" kompas kazal! 

Hvala za tvoj doprinos in malce drugačnosti od vsakodnevne enakosti, spoštovani mladi poet Jan.

Z željo, da ti nikoli ne presahne idej in energije ter, da bi igla kompasa bila vedno umerjena v pravo smer...

BORIS DOBLEKAR, podžupan Občine Litija

ANDREJA ŠTUHEC, direktorica Knjižnice Litija

Dragi Jan,
kako drugače jih je brati, sprejemati v res lepi knjigi.
Zdi se mi, kot da zdaj drugače zvenijo. Še bolj prav!

Si pogumen (posebej na temni strani),
na sivi šegav in direkten (tako, krvav pod kožo),
na beli pa jasno čist, prepričljiv, moder, globok …

… si kot rokohitrec, čarodej, a z veseljem se ti bralec pusti pritegniti.
Hvala za lepo posvetilo v čisto moji knjigi – sem ganjena.

ANDREJA ŠTUHEC, direktorica Knjižnice Litija

MATEJ KRAČAN, knjižničar

Njegove pesmi so neposredne, resnične, zbadajoče, iskrene in še in še bi lahko našteval. Če je to njegov prvenec, kaj bo šele sledilo. Fascinirala me je ta raznolikost pesmi. Vse štiri strani neba kažejo na ta široki spekter pesnikovega življenja, kako je prežet z različnimi segmenti ustvarjanja.

Všeč mi je, da je jezik enostaven, slog preprost. Naj to ne bo razumljeno narobe. V zadnjem času se srečujemo s poezijo velikih besed, zapletene strukture, tuji izrazi, simboli. In to mi ni dalo ničesar drugega kot frustracij. Pri Janu pa to poteka vse gladko, lepo, razumljivost je odlična. Seveda se v vsaki pesmi tudi skriva kako skrito sporočilo, vendar si tega lahko vsak kdo predstavlja po svoje. Koliko energije, iskrivosti, svežine, in tudi bolečine se skriva v besedah. In kar berem in se smejim, ob naslednjih se malo zamislim, spet ob drugih razmišljam.

Pesmi se preberejo na dušek, bralca vlečejo od besede do besede. Stavki so vihravi, kot da bi bili naenkrat zliti na papir in premišljeno izoblikovani. Knjige kot celota, je resnično odličen izdelek, zelo premišljeno zastavljen videz, struktura, dizajn, ter ilustracije, kjer se vidi kako je ilustratorka začutila pesmi in tako dala knjigi še dodano vrednost. 

MATEJ KRAČAN, knjižničar

JANA ŠTOJS, profesorica Slovenščine

Kakšno naključje tistega petka, zjutraj na radiu slišim oglas za tvojo knjigo in si mislim: "Končno ena udarna reklama za knjigo! Ne vem če kdaj, razen Harrya P., se je to sploh zgodilo." Potem pa sva se še isti dan srečala med vrati lokala in beseda je dala - knjigo.

Res sem ljubiteljica poezije, rada preberem tudi pesmi mlajših avtorjev in si mnogokrat rečem: NO, JA ... Toda ob tvojih besedah sem resnično uživala, celo možu sem jih glasno brala, pa ne ker si moj učenec (čeprav mi je ob tem toplo pri srcu), ampak ker znaš bralca nasmejati, se poigrati s pomeni besed, pa tudi spregovoriti o spolnosti skozi moške oči, biti kritičen, aktualen in presenetljiv.

Skratka čista poezija užitka. Zagotovo pa si dobil pohvale tudi opremo, tisk, ... se pridružujem, zato človek zbirko še z večjim spoštovanjem vzame v roke. Čeeestitkee tudi za aforizme.

JANA ŠTOJS, profesorica Slovenščine

NEJC KOROŠEC, pravnik

Vsak umetnik je bil nekoč amater in Jana poznam še iz tistih časov. Jasno je bilo, da je v sebi nosil umetnost, ki je želela priti na dan.
Pa vendar se spomnim, da je imel že takrat prebliske genialnosti. In dokazi tega se skrivajo tudi v tej knjigi.

Veseli me, da je bil pri izdaji zbirke potrpežljiv, kar sicer včasih ni bila njegova vrlina. :) Brez dvoma lahko rečem, da je to ena izmed najbolj premišljenih in dodelanih knjig, ki sem jih imel priložnost prebrati. Vse od idejne zasnove, naslovov in dizajna, do same vsebine, ki se skriva v njej, je bilo zelo skrbno pripravljeno.
V njegovi poeziji, ki je glas moderne generacije, se najdeš in izgubiš obenem, zato je v mojem skromnem mnenju avtor dosegel svoj cilj.

Knjigo vsem toplo priporočam, sam pa jo grem še enkrat prelistati. :)

NEJC KOROŠEC, pravnik

JASMINA BAJRIĆ, diplomantka upravnih ved

Ena izmed redkih knjig sodobne poezije, ki bi jo moral imeti vsak doma (na svoji nočni omarici).

JASMINA BAJRIĆ, diplomantka upravnih ved

MANCA POGLAJEN, profesorica

Knjiga, ki kaže, knjiga, ki ne laže...
Knjiga spečih misli tistih, ki vedno iščejo svojo pravo smer...bodisi je to jug, vzhod, sever ali zahod...
Vzemi jo in najdi svoj kompas tudi ti!

Jan, si kot Heraklej, ki razbija okove! Bravo!

MANCA POGLAJEN, profesorica

NEJC BOLJKA, dipl.uni.soc.kult. in zgod., svetovalec

Knjiga, ki jo je Jan ustvaril je pomemben mejnik v njegovem življenju. V projekt, kar njegovo delo je, je vložil veliko truda, časa in namere. Skozi njo prikazuje svoje poglede na svet in sebe. Gre v bistvu za projekt, ki mu je omogočil zorenje, izražanje in materializacijo. Skozi premeteno pisanje, ki ga nosi v sebi, omogoči bralcu, da se z marsikatero njegovo izkušnjo poistoveti. Življenje je resno, pa vseeno so lahko resne teme obarvane tudi s svetlejše strani. Janov "dvojček" nas v veliko ozirih na to spomni - da obstaja tudi gledišče iz drugega kota. Delo ni za vsakega, vendar za tistega, ki je, ga bo razvedrilo.

NEJC BOLJKA, dipl.uni.soc.kult. in zgod., svetovalec