Jan Poglajen

 

Jan Poglajen se je rodil 17. junija 1986 v Ljubljani. Večino svojega otroštva je preživel v Litiji, kjer je tudi končal osnovno šolo. Izobraževanje je nadaljeval na bežigrajski gimnaziji v Ljubljani in se po maturi vpisal na Fakulteto za arhitekturo. Študijski čas je izkoristil še za enoletno usposabljanje na univerzi Leibniz v Hannovru. Leta 2015 je diplomiral in danes deluje kot samostojni arhitekt.

Med institucionaliziranim izobraževanjem je bilo Janovo vedenje večkrat ocenjeno kot »manj primerno«, začenši v vrtcu. Njegov filter so bile pesmi, prek katerih je komuniciral že od tretjega razreda osnovne šole. Bile so njegov najboljši prijatelj, zaupnik, svetovalec in psihoterapevt v eni osebi.

Z njimi je “nebu in zemlji” predal tisto, kar se je pred tem razraščalo v njem. Z leti je poleg razuma rasel tudi pogum, in prišel je čas, da svoje zapise podeli s svetom – taistim svetom, ki mu jih je v prvi vrsti tudi posvetil.

Ker je Jan rojen v astrološkem znamenju dvojčka, bi bilo iluzorno pričakovati, da bi se njegovo življenje vrtelo le okoli ene osi. Na videz nezdružljiva pojma »kultura« in »šport« sta dejansko Janov tandemski konjič – enakovredno je udeležen v obojem – aktivno in pasivno. Posebno ljubezen goji do potovanj. Prek njih spoznava svet in sebe. Rad je v družbi (zanimivih) ljudi, meje Slovenije zanj ne obstajajo. V zadnjih letih je pozornost razširil na aplikativno filozofijo in ezoteriko ter, kot pravi sam, v tem našel »višji smisel bivanja«.

Ljudje ga opisujejo kot preprostega, pristnega in neposrednega, z otroško iskro v očeh. Sam rad pripomni, da življenja nikoli ne jemlje preveč resno, a ga globoko spoštuje.