Knjiga "Kam pa tebi kompas kaže?"

Prva?

Prva uradna knjiga, ki ima dva začetka, konca pa nima! Zanimivo? Berite naprej … V knjižni zbirki se zrcali 80 diametralno različnih, inovativnih pesmi za najrazličnejše sladokusce moderne poezije in 160 aforizmov za ljudi, ki ljubijo prozo. Skrivnostne, večpomenske ilustracije knjigi dodajajo čar in odpirajo okna z vprašaji. Celostna grafična podoba knjige zarisuje nove trende na področju oblikovanja knjižnih del.

Koncept?

Kakor zgoraj, tako spodaj. Kakor zunaj, tako znotraj. Črna in bela. In siva. Prek šestero poglavij nas knjiga popelje po različnih plateh človekovega življenja in psihe. Na beli polovici knjige se lahko odpravimo na Vzhod, naproti Filozofiji življenja, ali na Zahod, kjer se srečamo iz oči v oči z Ljubeznijo. Iz obratne smeri, nas na črnih straneh, pot vodi na Severni del, v mrzli »Had Smrti« ali v vroče Južne kraje, v svet Erotike. Kam kaže kompas vam? Vam kaže ali laže? Odgovor ni enovit, kaj šele enoznačen. Še toliko bolj, ker je štirim smerem neba, dodana peta smer, na sredini knjige, zapisana na sivih straneh.

Vsebina in namen?

Vihrava, drugačna, »netipično slovenska« besedila, se mestoma izražajo prek uglajenih besed »višjega ranga«, in mestoma prek hudomušno provokativnih zapisov »iz ulice« – a se oba pola približujeta istemu cilju: osvetljevanju kadrov življenja – z več zornih kotov hkrati. Namen knjige je bralca izstreliti v orbito »vsemogočega«, ali vsaj »večmožnega«, torej v preseganju okvirjev dojemanja – resničnega – neresničnega – prepričanj o »prav« in »narobe«. Je ljubezen lepa? Je spolnost grda? Je smrt lahko lepa? Kdaj je nekaj lepo? In kje je meja grdega? Kaj je meja, kdo jo določi, in nenazadnje, ali sploh obstaja? Naslov knjige vsebuje vprašaj (?) – z namenom.

V letu 2018?

Knjiga je v letu 2018 požela veliko zanimanja. V manj kot šestih mesecih je bila predana v roke več kot 1000 bralcem iz vse Slovenije, pot je opravila tudi v Anglijo, Španijo, Kanado in ZDA. Knjiga nosi dodano vrednost in težo – kakšno, prepuščamo vam, da jo odkrijete...

Jani Kovačič?

Češnjo na torti knjige je dodal pisec spremne besede, Jani Kovačič. Več o tem, v knjigi…

Pokukaj v knjigo